Haryana General Knowledge Part 4

haryana gk for hssc in english & Current Affairs – Know your Haryana

haryana gk for hssc in english is given below

haryana gk for hssc in english – Haryana GK for Haryana SSC, HPSC

Question 1. Haryana was known with which among the following terms during the Mahabharata age?
[A]Haritdesha [B]Haritpradesha [C]Bahudhhanyaka [D]Haritdhanyaka
Answer-Bahudhhanyaka which means the land of “plentiful grains’
Question 2. The 1200 MW Rajiv Gandhi Thermal Power Project is located in which among the following districts of Haryana?
[A]Hissar [B]Fatehabad [C]Sirsa [D]Faridabad
Answer- Khedar, Hissar The two units of 1200 MW Rajiv Gandhi Thermal Power Project at Khedar, Hisar were commissioned in April, 2010 and October, 2010 in a record period of 38 months and 44 months respectively
Question 3. The Renuka, Kishau and Lakhwar Vyasi dams have been constructed on which among the following rivers of Haryana?
[A]Gagghar [B]Yamuna [C]Tangri [D]None of them
Answer-Yamuna
Question 4. The Haryana Government has launched the ‘Banjh Mukt Pashudhan’ scheme under which among the following programmes/bodies?
[A]Gau Seva Aayog [B]Rastriya Krishi Vikas Yojana [C]National Animal Husbandry Project [D]None of them
Answer-Rashtriya Krishi Vikas Yojana A unique programme of ‘Banjh Mukt Pashudhan’ recently launched will also be a continued feature in the year 2011-12 under RKVY, in which rural youth after training, will provide A.I. services to the livestock at the farmers’ door steps.
Question 5. The Kalesar National Park of Haryana is famous for which among the following Fauna?
[A]Tigers [B]Birds [C]Monkeys [D]Rusty Spotted Cat
Answer-Birds (Kalesar National Park is a protected area located in eastern Haryana, India, 150 km from Chandigarh. It is a popular destination for bird-watching. It is home to the red jungle fowl among other birds. It is a sal forest in Shivalik Hills, a name given to the foot-hills of the Himalayas is spread across 11,000 acres (45 km2)
Question 6. Who among the following are eligible for the land plots in Haryana under Mahatma Gandhi Gramin Basti Yojna?
[A]SCs [B]BCs [C]BPL families [D]All of above
Answer-All of above (Mahatma Gandhi Gramin Basti Yojna is the flagship programme of the State Government under which free residential plots of 100 square yards each are allotted to eligible SCs, BCs(A) and BPL families)
Question 7. How much amount is given by the Government of Haryana for the marriage of eligible girls of BPL and SC families under the “Indira Gandhi Priyadarshini Vivah Shagun Yojana”?
[A]Rs. 15000 [B]Rs. 21000 [C]Rs. 31000 [D]Rs. 51000 
Answer-Rs. 31000 (To honour the girl child and ensure that she is not a burden to the parents it is befitting that the girls from relatively poor (BPL, Scheduled Castes families and daughters of widows) are married gracefully. For this mission, under the “Indira Gandhi Priyadarshini Vivah Shagun Yojana” a grant of Rs. 15000/- was being given by the Haryana Govt. to BPL persons belonging to scheduled Castes/Denotified tribes/ Tapriwas Jatis (and also widows of all the sections of society) and Rs. 5100/- was being given to the persons of other sections of the society. This grant has been enhanced to Rs. 31000/- and Rs. 11000/- respectively from 26th January, 2010. During the year 2010-11, from 16th December, 2010 a grant of Rs. 31000/- will also be given to all the destitute girls living in Govt. / Aided NGOs/ institutions on the occasion of their marriage.)
Question 8. Which among the following two cities of Haryana were established by Firoz Shah Tughlaq?
[A]Hissar and Ballabhgarh [B]Hissar and Faridabad [C]Hissar and Fatehabad [D]Kaithal and Hissar
Answer-Hissar and Fatehabad ( Firoz Shah was also a remarkable builder. He had a passion of founding and naming the towns. When his son Fatah Khan was born on his march to Delhi, he founded a town at the site of the happy event as Fatehabad (now in Haryana). During his Bengal campaign, he renamed two towns and founded Jaunapur, in honour of his late cousin. He established second Firozabad on the banks of Yamuna River near Delhi. Here he established one of the Asokan Pillars which he had removed from its original places. He also founded a city of Hissar-i-Firoza in the modern Haryana which is now the town of Hisar.
Question 9. Mithatal which is also known as “Eastern Domain” of the Indus, or Harappan, Civilisation, is located in which among the following districts of Haryana?
[A]Kaithal [B]Bhiwani [C]Haryana [D]Panipat
Answer-Bhiwani
Question 10. A nuclear power plant at Gorakhpur village is coming up in Haryana in which among the following districts?
[A]Sirsa [B]Fatehabad [C]Faridabad [D]Ambala

Answer-Fatehabad (The nuclear power plant would be of 2,800 MW capacity, and four units of 700 MW each would be established in this plant. The land for the plant is being acquired from three villages: Gorakhpur, Baropal and Kajalheri. Haryana would get 65 percent of the electricity generated by the plant. )

Question 11. The Government of Haryana has recently accepted the recommendations of a committee for improvement of the standard of polytechnic education in Haryana. Who among the following headed this committee?
[A]Shruti Choudhry [B]Navin Jindal [C]Sampat Singh [D]B D Sharma
Answer-Navin Jindal ( With a view to improve the standard of polytechnic education in Haryana, the state government has decided to accept the recommendations of a committee headed by Kurukshetra MP Naveen Jindal. The Haryana State Board of Technical Education has also increased the number of polytechnics from 37 to 43 and that of intake capacity from 8,665 to 9,705 seats.)
Question 12. Haryana Animal Husbandry and Dairying Department will conduct the which among the following Livestock Census in the state from September 15 to October 15, 2012?
[A]15th [B]17th [C]18th [D]19th
Answer-18th
Question 13. In comparison to national average per capita milk availability in India (262 grams), the per capita milk availability in Haryana is ___?
[A]1.5 times [B]2.0 times [C]2.5 times [D]3.0 times
Answer-2.5 times (The annual milk production in Haryana has reached 62.67 lakh tonnes as compared to 52.22 lakh tonnes during 2004-05. Haryana Animal Husbandry and Dairying department official said that per capita per day availability of milk in the state is 680 gram as compared to national average of 262 grams.)
Question 14. What is the current approximate power generation capacity of Haryana?
[A]1580 MW [B]2245 MW [C]3480 MW [D]4200 MW
Answer-3480 MW (Haryana’s power generation capacity has increased from 1587 MW in 2005 to 3480 MW at present. The power plants at Yamunanagar and Khedar were generating power and the first unit of 500 MW of Jharli power plant had also started generation. The Government of India has also accorded its approval to set up a 2,800 MW nuclear power plant at village Gorakhpur in district Fatehabad.)

Question 15. The state Government of Haryana has established “Centre of Excellence for Vegetables” under Indo-Israeli project at which among the following places?
[A]Tohana in Fatehabad [B]Ladrawan in Jajjhar [C]Gharaunda in Karnal [D]Nangal Sirohi in Mahendragarh

Answer-Gharaunda in Karnal

​​Question 16. The turban, worn by males in Haryana is known as

Answer – Khandwa

Question 17. Which city of Haryana is known as ‘City of Weavers’?

Answer – Panipat

Question 18. The glory and strength of which city of Haryana was discussed in the book written by Chinese traveller Huen-Tsang?

Answer – Thaneshwar

Question 19. In which district of Haryana is the ‘Badkhal Lake’ situated?

Answer – Faridabad

Question 20. The biggest animal husbandry farm of Asia situated at Haryana in district

Answer – Hisar

Question 21. At which of the pilgrimage centres was the message of Geeta preached by Krishna to Arjun?

Answer – Jyotisar Sarover

Question 22. Where is the Motilal Nehru sports school situated at Haryana?

Answer – Rai (Sonipat)

Question 23. Santosh Yadav, the only woman in the world, who climbed twice the Mt. Everest belongs to which state?

Answer – Haryana

Question 24. At which place of Haryana was the political as well as social working place of freedom fighter Lala Lajpat Rai?

Answer – Hisar

Question 25. Being famous in the production of Basmati rice, which district of Haryana is known as “Dhan-ka-katora”.

Answer – Karnal

Question 26. Founder of Haryana Vikas Party?

Answer – Chaudhary Bansi Lal

Question 27. The third battle of Panipat was fought between

Answer – Ahmad Shah Abdali and Maratha rulers

Question 28. As per census of 2011, the total population of Haryana is

Answer – 2,53,53,081 persons

Question 29. What is the percentage of country’s population in Haryana?

Answer – 2.09%

Question 30. In which district is the Tomb of Gulam ruler Rajia Sultana situated?

Answer – Kaithal

Question 31. Haryana State is the—
(A) Southern State (B) North-Western State (C) Eastern State (D) South-Eastern-State (Ans:B)

Question 32. Palwal city of Haryana is in which district of the state?
(A) Panchkula (B) Fatehabad (C) Yamuna-Nagar (D) Faridabad (Ans:D)

Question 33. Who is the present Governor of Haryana ?
(A) Babu Permanand (B) T. V. Rajeshwar (C) Kaptan Singh Solanki (D) Satyadev Narayan Arya (Ans:D)

Satyadev Narayan Arya is the current governor of Haryana from 25 August 2018 succeeding Kaptan Singh Solanki. He is a leader of BJP from Bihar. He is a former Minister of Mines and Geology of Bihar. He is an eight-time winning Member of Bihar Legislative Assembly from Rajgir.

Question 34. First novel written in Haryanbi language is—
(A) Heru-ki-Kahin (B) Dan Lila (C) Surahi Gaiya (D) Jharufiri (Ans:D)

Question 35. Who was the founder of Vishal-Haryana Party of Haryana ?
(A) Rao Virendra Singh (B) Om Prakash Chautala (C) Hukum Singh (D) Bhagwat Dayal Sharma
(Ans:A)

Question 36. In which part of Haryana are the Siwalik Ranges situated?
(A) South-Eastern (B) North-Western (C) North-East (D) South-West (Ans:C)

Question 37. “Banwali” the main land of Indus civilization is situated in which district of Haryana—
(A) Hisar (B) Rewari (C) Faridabad (D) Panchkula (Ans:A)

Question 38. Haryana day is celebrated—
(A) 1st Nov. (B) 13th Nov. (C) 1st Dec. (D) 8th Dec. (Ans:A)

Question 39. Which state of the country is famous as ‘Land of Milk and Curd’—
(A) Himachal Pradesh (B) Uttaranchal (C) Haryana (D) Punjab (Ans:C)

Question 40. Where is the Bata Shoe manufacturing factory situated in Haryana ?
(A) Panipat (B) Faridabad (C) Bhiwani (D) Palwal (Ans:B)

Question 41. Total forested area in Haryana is—
(A) 964 km2 (B) 6940 km2 (C) 2440 km2 (D) 4230 km(Ans:A)

Question 42. The working field of famous Nawab Pataudi is—
(A) Literature (Poetry) (B) Amphitheatre (C) Sports (Cricket) (D) Politics (Ans:C)

Question 43. Mithathal famous for the remains of Indus civilization is situated in—
(A) Jind district (B) Hisar district (C) Bhiwani district (D) All these (Ans:C)

Question 44. Where is the Manzi Shaib Gurudwara situated?
(A) Kaithal (B) Jhajjar (C) Fatehabad (D) Rewari (Ans:A)

Question 45. The maximum area in the district of Haryana is—
(A) Ambala (B) Gurgaon (C) Bhiwani (D) Sonipat (Ans:C)

Question 46. According to population of 2011, Faridabad district ranks first in the state, its population is—
(A) 17,98,954 (B) 24,40,396 (C) 32,80,160 (D) 34,30,264 (Ans:A)

Question 47. Geeta Jutsi the famous player of Haryana is associated with—
(A) Chess (B) Weight Lifting (C) Lawn Tennis (D) Atheletics (Ans😀)

Question 48. Which of the following dance is performed by women?
(A) Teej dance (B) Umru dance (C) Loor dance (D) Manjeera dance (Ans:A)

Question 49. Where is the Panchwati pilgrim place situated in Faridabad ?
(A) Palwal (B) Hodal (C) Ballabhgarh (D) None of these (Ans:A)

Question 50. Which ancestor king of emperor Harshvardhan made the construction of Thaneshwar Mahadev temple near Thaneshwar city?
(A) Prabhakar Vardhan (B) Nar Vardhan (C) Puniya Bhuti (D) Adithya Vardhan (Ans:C)

For More haryana gk for hssc in english, Haryana Current GK & Current Affairs:-

Download HSSC Mock Test With Answer Key HSSC Important Questions – HSSC परीक्षा में पूछे गए महत्वपूर्ण प्रश्न

Haryana Current AffairsList of State Highways in Haryana – हरियाणा के राज्य-राजमार्गों की सूचि

हरियाणा के जिले की जानकारी के लिए यहाँ क्लिक करें

Read More haryana gk for hssc in english – Haryana Current Gk Updates

Haryana GK in Hindi

Haryana Current Affair

Haryana GK in English

HSSC Mock Test & Question Paper

2 Comments

  1. Sheetal.
  2. OMESH KUMAR

Leave a Reply

error: Content is protected !!